Κορονοϊός: Έγκριση από τον ΠΟΥ τριών εμβολίων για την Covid-19 επιδιώκει η Κούβα target=”_blank”

0

Η Κούβα θα ζητήσει την Πέμπτη από τον ΠΟΥ έγκριση τριών εμβολίων για την Covid-19, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία που τα παράγει, ενώ αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί παιδιών μικρής ηλικίας.

Ο Ρολάντο Πέρεζ Ροντρίγκεζ, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην BioCubaFarma, έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ το βράδυ της Τρίτης σχετικά με την εκστρατεία εμβολιασμών που στοχεύει στην ανοσοποίηση άνω του 90% του πληθυσμού ως τον Νοέμβριο.

«Έχουν υπάρξει ήδη κάποιες συζητήσεις στην Αβάνα και στο γραφείο στη Γενεύη» είπε ο Πέρεζ. «Τώρα αρχίζει μια διαδικασία…για την αξιολόγηση των εγγράφων που έχουν παραδοθεί».

Η χώρα εμβολιάζει τον πληθυσμό της με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα στον κόσμο, με τα τοπικής παραγωγής Abdala, Soberana-2 και Soberana Plus, που έχουν λάβει έγκριση για έκτακτη χρήση από τοπικές αρχές, εν μέσω μιας έξαρσης της παραλλαγής Δέλτα, που έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας της.

Η Κούβα είναι η μόνη χώρα της Καραϊβικής που έχει αναπτύξει δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πάνω από το 65% των Κουβανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 37% έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η κυβέρνηση λέει πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της φτάνει το 90% και τα αρχικά αποτελέσματα είναι αντίστοιχα αυτών των άλλων κορυφαίων εμβολίων, που μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του ιού, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο – αν και αρκετοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν περάσει αξιολόγηση από ομότιμους.

Στο πλαίσιο της εν λόγω εκστρατείας εμβολιάζονται παιδιά ηλικίας μέχρι και δύο ετών. Τα εμβόλια είναι «παραδοσιακού» τύπου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό μικρών παιδιών εδώ και δεκαετίες, κάτι που αποτελεί αποδεδειγμένη «διαβεβαίωση ασφαλείας», επιπρόσθετα στις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με την κουβανική εταιρεία και τοπικούς αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΗΓΗ: