Κομισιόν: Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες target=”_blank”

0
Κομισιόν:-Η-ΕΕ-πρέπει-να-αυξήσει-τις-στρατιωτικές-της-δυνατότητες-target=”-blank”

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επιδιώξει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας και διεθνείς κρίσεις.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την «κατάσταση της Ένωσης», είπε, μεταξύ άλλων, πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ θα έπρεπε να είναι «μέρος της λύσης». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε πως η Γαλλία θα πραγματοποιήσει μια ευρωπαϊκή σύνοδο για την άμυνα το επόμενο έτος. «Είναι ώρα η Ευρώπη να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ παραδοσιακά βασιζόταν στο ΝΑΤΟ για στρατιωτικές ενέργειες.

Οι προτάσεις για μια δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ είχαν εμφανιστεί αρχικά τη δεκαετία του 1990. Το 1999 οι χώρες- μέλη δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν μια στρατιωτική δύναμη μέχρι 60.000 στρατιωτών. Το 2007 δημιουργήθηκαν τα αποκαλούμενα «battlegroups» των 1.500 στρατιωτών, τα οποία ανακηρύχθηκαν έτοιμα για επιχειρήσεις, μα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ λόγω διαφωνιών για τη χρηματοδότηση και δισταγμών ως προς τη χρήση τους.

«Μπορείς να έχεις τις πιο προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο, μα αν δεν είσαι ποτέ έτοιμος να τις χρησιμοποιήσεις, πόσο χρήσιμες είναι;» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως «αυτό που μας κρατά πίσω μέχρι τώρα δεν είναι μόνο μια έλλειψη δυνατοτήτων – είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης».

Όπως είπε, θα υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους μια κοινή δήλωση με το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως η ΕΕ θα συμπαρασταθεί στον αφγανικό λαό, αυξάνοντας την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν κατά 100 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΗΓΗ: