Κινέζικο μπολ των 35 δολαρίων από παζάρι βγαίνει σε δημοπρασία για μισό εκατομμύριο target=”_blank”

3
Κινέζικο-μπολ-των-35-δολαρίων-από-παζάρι-βγαίνει-σε-δημοπρασία-για-μισό-εκατομμύριο-target=”-blank”

Ένα μικρό μπολ από πορσελάνη το οποίο πωλήθηκε έναντι μόλις 35 δολαρίων (28 ευρώ) σε υπαίθρια αγορά στην πολιτεία του Κονέτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, αποδείχθηκε σπάνιο κινεζικό χειροποίητο αντικείμενο του 15ου αιώνα.

Το μπολ από λευκή πορσελάνη εντοπίστηκε από έναν άγνωστο άνδρα, λάτρη των αντικών, κοντά στην πόλη του Νιού Χέιβεν, το 2020, ο οποίος στην συνέχεια ζήτησε την εκτίμηση των ειδικών.

Όταν οι εκτιμητές επικοινώνησαν μαζί του για να του μεταφέρουν τα νέα, ο ανυποψίαστος αγοραστής έμεινε άφωνος, ακούγοντας τους να λένε πως το μπολ που είχε αγοράσει, είχε αξία μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων (250.000 και 400.000 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο επτά τέτοια μπολ υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε μουσεία. 

Το μπολ πρόκειται να βγει σε δημοπρασία στις 17 Μαρτίου στην Νέα Υόρκη, από τους Sotheby’s, με το σχόλιο «εξαιρετικό και σπάνιο» να συνοδεύει την φωτογραφία του στον κατάλογο με τα αντικείμενα προς πώληση.

«Ήταν άμεσα προφανές ότι μπροστά μου είχα κάτι πολύ, πολύ ξεχωριστό», δήλωσε η Άντζελα ΜακΑτίερ, ειδική στα κινέζικα κεραμικά. 

«Το στυλ της ζωγραφικής, το σχήμα του μπολ, ακόμη και το χρώμα του μπλε είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις πορσελάνες στις αρχές του 15ου αιώνα. Υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που το συνδέουν με την πρώιμη περίοδο της δυναστείας των Μινγκ».

Να σημειωθεί πως το μπολ έχει διάμετρο 16 εκατοστών, με το μπλέ χρώμα να είναι αυτό του κοβάλτιου.

Όσο για το πως ένα τέτοιας αξίας αντικείμενο βρέθηκε να πωλείται σε υπαίθρια αγορά, παραμένει μυστήριο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι, να ανήκε για χρόνια στην συγκεκριμένη οικογένεια και να περάσε από γενιά σε γενιά.

Πολλά κινεζικά έργα τέχνης κατέληξαν σε σπίτια δυτικών τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια πέρασαν από γενιά σε γενιά, χωρίς κάποια τεκμηρίωση.

Πηγή: BBC

ΠΗΓΗ: