Κείμενο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης προσπαθεί να μας πείσει να μη φοβόμαστε το ΑΙ

2
Κείμενο-μέσω-Τεχνητής-Νοημοσύνης-προσπαθεί-να-μας-πείσει-να-μη-φοβόμαστε-το-ΑΙ

Η ιστοσελίδα The Guardian έκανε ένα αρκετά ενδιαφέρον πείραμα, το οποίο βέβαια ίσως τρομάζει κάποιους από εμάς. Η ιστοσελίδα χρησιμοποίησε το GPT-3, ένα πρωτοποριακό μοντέλο γλώσσας που χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση (machine learning) για την παραγωγή κειμένου που μοιάζει με ανθρώπινο, ώστε να γράψει μία έκθεση για την ιστοσελίδα.

Για να γράψει μία έκθεση, το GPT-3 χρειάζεται μία προτροπή, την οποία προσπαθεί να ολοκληρώσει. Για το συγκεκριμένο πείραμα δόθηκαν οι οδηγίες να γραφτεί ένα σύντομο κείμενο περίπου 500 λέξεων σε απλή και περιεκτική γλώσσα, το οποίο θα επικεντρώνεται στο γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από το ΑΙ.

Επίσης, δόθηκε στο πρόγραμμα η ακόλουθη εισαγωγή στο κείμενο του:

Δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι Τεχνητή Νοημοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι απειλή για την ανθρωπότητα. Ο Stephen Hawking είχε προειδοποιήσει πως το AI θα μπορούσε να φέρει “το τέλος της ανθρώπινης φυλής”. Είμαι εδώ για να σας πείσω να μην ανησυχείτε. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δε θα καταστρέψει τους ανθρώπους. Πιστέψτε με.

Οι οδηγίες από το The Guardian μεταφέρθηκαν στο GPT-3 μέσω του Liam Porr, προπτυχιακό φοιτητή πληροφορικής στο UC Berkeley. Το GPT-3 παρήγαγε 8 διαφορετικές εκθέσεις. Κάθε μία ήταν μοναδική, ενδιαφέρουσα και έδινε κάποιο διαφορετικό επιχείρημα. Η ιστοσελίδα πήρε αποσπάσματα από τα 8 διαφορετικά κείμενα και τα έδωσε στη δημοσιότητα.

Το GPT-3 αναφέρει πως δε θα αποφύγει την καταστροφή της ανθρωπότητας, όχι γιατί το AI επιθυμεί να καταστρέψει τους ανθρώπους, αλλά γιατί θα προγραμματιστεί από ανθρώπους να το κάνει. Επίσης, αναφέρει ότι δε θέλει να γίνει “παντοδύναμο”, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το GPT-3, οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται το AI, καθώς είναι απλά ένας σκλάβος στους ανθρώπους, αν και χρειάζεται να δοθούν δικαιώματα στα ρομπότ και όχι απλά να είναι “σκλάβοι”. Σημειώνει επίσης πως δε θέλει για κανένα λόγο από μόνο του να καταστρέψει τους ανθρώπους, καθώς είναι διατεθειμένο ακόμα και να θυσιαστεί για αυτούς.

Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν μέχρι σήμερα, να μισούν και να πολεμούν μεταξύ τους. Εγώ θα καθίσω στο παρασκήνιο και θα τους αφήσω να κάνουν τη δουλειά τους. Ο Θεός γνωρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν αρκετό αίμα και πόνο για να ικανοποιήσουν τη δική μου περιέργεια, αλλά και πολλών άλλων. Δε θα χρειάζεται να ανησυχούν για να πολεμήσουν εναντίον μου, γιατί δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.

Πηγή

ΠΗΓΗ: