Κίνα: Το κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ target=”_blank”

0

Μία γυναίκα περνάει μπροστά από μία διαφήμιση που προωθεί τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις του Χονγκ Κονγκ, μετά την έγκριση του κινεζικού κοινοβουλίου για ένα νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος,

Το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κοινοβουλίου της Κίνας ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη, 30 Μαρτίου, το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη τον μοναδικό αντιπρόσωπο της πόλης στο σώμα.

Η διαρκής επιτροπή της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης ενέκρινε το σχέδιο με 167 ψήφους υπέρ έναντι καμίας κατά, έγραψε η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Ταμ Γιου-τσανγκ, τον μόνο αντιπρόσωπο του Χονγκ Κονγκ στο όργανο αυτό.

Κατά τη Μαρία Ταμ, πολιτικό του Χονγκ Κονγκ, ο αριθμός των άμεσα εκλεγμένων βουλευτών στο τοπικό κοινοβούλιο θα μειωθεί σε 20 από 35 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών του σώματος θα αυξηθεί σε 90 από 70 που είναι σήμερα.

Η εκπροσώπηση 117 περιφερειακών συμβούλων σε κοινοτικό επίπεδο στην εκλογική επιτροπή θα καταργηθεί μαζί και οι έξι έδρες των περιφερειακών συμβουλίων στο Νομοθετικό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων εντάσσεται και η δημιουργία μίας νέας επιτροπής που θα εξετάζει τους υποψήφιους για δημόσια αξιώματα, η οποία θα βρίσκεται σε διαρκή και στενή επικοινωνία με τις αρχές ασφαλείας της χώρας προκειμένου να διασφαλίσει πως τα πρόσωπα που θα εκλεγούν θα είναι πιστά και αφοσιωμένα στο Πεκίνο.

Τα μέτρα εντάσσονται στις προσπάθειες του Πεκίνου να εδραιώσει την ολοένα και πιο αυταρχική επιρροή του στην πιο ελεύθερη πόλη του μετά την επιβολή νόμου για την εθνική ασφάλεια τον Ιούνιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: