10.7 C
Athens, GR
Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Ιοβιανός

3
Ιοβιανός


Αυτοκράτορας του Βυζαντίου για βραχύ χρονικό διάστημα. Διαδέχθηκε τον Ιουλιανό τον Παραβάτη και επανέφερε τον Χριστιανισμό ως κρατούσα θρησκεία… Ιοβιανός (331 – 364)
Ιοβιανός (331 – 364)

Αυτοκράτορας του Βυζαντίου για βραχύ χρονικό διάστημα (27 Ιουνίου 363 – 17 Φεβρουαρίου 364). Διαδέχθηκε τον Ιουλιανό τον Παραβάτη και επανέφερε τον Χριστιανισμό ως κρατούσα θρησκεία της Αυτοκρατορίας.

Ο Φλάβιος Ιοβιανός γεννήθηκε το 331 στο Σινγκίντουνουμ της Άνω Μοισίας (σημερινό Βελιγράδι Σερβίας) και ήταν γιος του αρχηγού της ανακτορικής φρουράς Ουαρρενιανού. Επίλεκτο μέλος της ανακτορικής φρουράς και ο ίδιος ακολούθησε τον αυτοκράτορα Ιουλιανό στην εκστρατεία του κατά του Πέρση βασιλιά Σαπώρ Β’, το 363. Νωρίτερα είχε νυμφευθεί τη Χαριτώ, κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Πανονίας Λουκιλιανού, με την οποία απέκτησε ένα αγόρι, τον Φλάβιο Ουαρρενιανό.

Την επομένη τον θανάτου του Ιουλιανού (26 Ιουνίου 363) και μετά την άρνηση του πραίτορα της Ανατολής Σαλούστιου Σατουρνίνου, ο Ιοβιανός αναγορεύτηκε από το στρατό αυτοκράτορας. Η πρώτη απόφαση του νέου αυτοκράτορα ήταν να συνάψει με τους Πέρσες τριακονταετή ειρήνη, με επαχθείς όρους για την αυτοκρατορία. Όλες οι κτήσεις της αυτοκρατορίας πέρα από τον Τίγρη ποταμό και η επικυριαρχία της Αρμενίας παραχωρήθηκαν στους Πέρσες, ενώ ανελήφθη υποχρέωση καταβολής ετήσιας προσόδου προς τον βασιλιά των Περσών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ιοβιανός κατάργησε όλα τα διατάγματα του Ιουλιανού, που επέβαλλαν στην αυτοκρατορία την ειδωλολατρία και αποκατέστησε τη θρησκευτική ελευθερία των χριστιανών. Η εκκλησιαστική πολιτική του μπορεί να επηρεαζόταν από τον Μέγα Αθανάσιο, τον οποίον επανέφερε από την εξορία και επανεγκατέστησε στον πατριαρχικό θρόνο, πλην όμως η προστασία των Ορθοδόξων δεν συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα κατά των αιρετικών ή των ειδωλολατρών. Σκοπός του αυτοκράτορα ήταν η αποκατάσταση της κοινωνικής γαλήνης μετά τις εντάσεις από την πολιτική του Ιουλιανού.

Ο Ιοβιανός πέθανε ξαφνικά στα Δαδάσκανα της Βιθυνίας στις 17 Φεβρουαρίου 364, καθώς επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μόλις 33 ετών. Σύμφωνα με τον ιστορικό Αμμιανό Μαρκελλίνο, τρεις ήταν οι πιθανότερες αιτίες του θανάτου του: δηλητηρίαση από μανιτάρια, αναθυμιάσεις ξυλάνθρακα και η δηλητηρίαση από πολιτικούς εχθρούς του. Υπάρχει και μία τέταρτη, από υπερβολική οινοποσία.

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του Ιοβιανού, ο στρατός ανακήρυξε αυτοκράτορα τον στρατηγό Ουαλεντινιανό, αγράμματο, αλλά ικανό στρατιωτικό και πιστό χριστιανό. Σύμφωνα με μια αμφισβητούμενη ιστορική άποψη, μία από τις πρώτες ενέργειες του νέου αυτοκράτορα ήταν να βγάλει το ένα μάτι του μικρού Φλάβιου Ουαρρενιανού για να τον αποθαρρύνει να διεκδικήσει τον θρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Κατασκευή Ιστοσελίδας & Eshop
Κατασκευή Ιστοσελίδας & Eshop

Mε αξιοπιστία, 15ετή εμπειρία και μοναδικό support, από τους δημιουργούς του «Σαν Σήμερα .gr»

Medical Channel
Medical Channel

Αποκτήστε το δικό σας κανάλι για την αίθουσα αναμονής του ιατρείου σας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ημέρα των Ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου)

1
Ημέρα των Ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου)

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας

2
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση τη…

Κατερίνα Διδασκάλου

3
Κατερίνα Διδασκάλου

Δημοφιλής ελληνίδα ηθοποιός, με συχνές εμφανίσεις στη μικρή οθόνη. Διετέλεσε δύο φορές πρωθιέρεια στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Γιώργος Κωνσταντίνου

4
Γιώργος Κωνσταντίνου

Από τους δημοφιλέστερους έλληνες ηθοποιούς ο Γιώργος Κωνσταντίνου έχει να επιδείξει μια πολύχρονη και σημαντική καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

 Άγιος Ουαλεντίνος ή Βαλεντίνος

5
Άγιος Ουαλεντίνος ή Βαλεντίνος

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου.

 Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα

6
Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα

Ζεύγος Ιουδαίων, που μυήθηκε στον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου και μεμονωμένα του Ακύλα στις 14 Ιουλίου…

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Οι ήρωες και οι καθοριστικές μάχες

7
Ελληνική Επανάσταση 1821 – Οι ήρωες και οι καθοριστικές μάχες

Οι ήρωες και οι βιογραφίες τους, οι μάχες και τα ηρωικά γεγονότα που σημάδεψαν τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Κινέζικη Πρωτοχρονιά

8
Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό.

Η Αγγλογαλλική κατοχή της Αθήνας

9
Η Αγγλογαλλική κατοχή της Αθήνας

Τέσσερα χρόνια μετά τα Παρκερικά, οι μεγάλες δυνάμεις επεμβαίνουν και πάλι στα εσωτερικά της Ελλάδας. Το επεισόδιο εντάσσεται στον Κριμαϊκό Πόλεμο, που αναδιαμόρφωσε τις γεωπολιτικ…

Γεωργία Βασιλειάδου

10
Γεωργία Βασιλειάδου

Κωμική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που χάρισε και χαρίζει μέσω τηλεόρασης άφθονα το γέλιο στο κοινό.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium
Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο

και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ: