Η Xiaomi εκμεταλλεύθηκε το “κενό” που άφησε η Huawei στην Ευρώπη το 2020

0
Η-xiaomi-εκμεταλλεύθηκε-το-“κενό”-που-άφησε-η-huawei-στην-Ευρώπη-το-2020

Του Θάνου Παλάγκα

Η ευρωπαϊκή αγορά smartphones επιβράδυνε αρκετά μέσα στο 2020, λόγω της επιδημίας, αλλά υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που έδειξαν πολύ καλή επίδοση παρά την πτώση. Σύμφωνα με μια αναφορά της Counterpoint, η Xiaomi και η Oppo έδειξαν να εκμεταλλεύονται πλήρως την επιβράδυνση της Samsung και την πολύ δύσκολη θέση της Huawei.

Στο σύνολό της, το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την βιομηχανία. Οι αποστολές συσκευών στην Ευρώπη έπεσαν 14% το 2020, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω των συνεχόμενων lockdown και της δύσκολης οικονομικής δραστηριότητας.

Στην κορυφή της αγοράς, η Samsung και η Apple κατόρθωσαν να μείνουν στις θέσεις τους, όμως απέτυχαν να εκμεταλλευτούν πλήρως την πολύ δύσκολη θέση της Huawei. Η εταιρίες είδαν το αθροισμένο τους μερίδιο περίπου στο 54%.

Μετά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αγοράς, η Samsung είναι για το 2020 ο μεγαλύτερος κατασκευαστής , παρά το γεγονός ότι οι αποστολές μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η Counterpoint αποδίδει αυτή την μειωμένη απόδοση στις κατώτερες πωλήσεις της σειράς Galaxy S20 και την κυκλοφορία της πρώτης σειράς 5G της Apple. Παρόλα αυτά, η Samsung μεγάλωσε το μερίδιο της κατά 32%.

Η Apple, η οποία ξεπέρασε σε αποστολές την Samsung το τελευταίο τρίμηνο του 2020, βρέθηκε στην δεύτερη θέση για όλη τη χρονιά. Οι πωλήσεις της της μειώθηκαν μόνο κατά 1% χάρη στην επίδοση της σειράς iPhone 12.

Ο πραγματικός νικητής για το 2020 ήταν η Xiaomi. Εκμεταλλευόμενη την πτώση της Huawei, είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ευρώπη. Σχεδόν διπλασίασε τις αποστολές smartphones, με πολύ καλές πωλήσεις σε Ισπανία και Ιταλία. Έτσι, έστειλε στην τέταρτη θέση την Huawei, καθώς οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 43% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να πέσει από το 19% το 2019, στο 12% το 2020.

Τέλος, η Oppo, μέλος του ΒΒΚ Electronics, είδε μια αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 82% σε σχέση με το 2019, και έπιασε το 4% στο μερίδιο της αγοράς το 2020.

Στην έβδομη θέση η Realme, είχε μια πολύ καλή επίδοση. Οι αποστολές αυξήθηκαν μέσα στο 2020 σχεδόν επτά φορές σε σχέση με το 2019. Απέστειλε μόλις 600 χιλιάδες λιγότερες μονάδες από την OnePlus, η οποία αυξήθηκε μόλις 5% μέσα στο 2020. Φαίνεται λοιπόν ότι το σχέδιο της εταιρίας για την Ευρωπαϊκή της ανάπτυξη, αποδίδει.

Τι επιφυλάσσει το 2021;

Η Realme έχει πολύ καλές προοπτικές για να μεγαλώσει το μερίδιό της αυτή τη χρονιά. Σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πιο φθηνό Snapdragon 888 κινητό, το Realme GT. Η OnePlus θέλει να κάνει το ίδιο με τη σειρά OnePlus 9.

Παρά τα θέματα που είχε το 2020, η Samsung φαίνεται να έχει καλύτερες προοπτικές αυτή τη χρονιά. Η σειρά Galaxy S21 φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στην Κορέα από ότι ο προκάτοχος της. H Apple λογικά θα κυκλοφορήσει τον διάδοχο του 12 αργότερα αυτή τη χρονιά.

Σε ότι αφορά την Huawei, δύσκολα η θέση της να βελτιωθεί, ιδιαίτερα καθώς οι ανταγωνιστές της έχουν κατακλύσει την αγορά σε όλες τις κατηγορίες τιμής. Ποια εταιρία θεωρείτε ότι μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την πτώση της Huawei;

[via]

ΠΗΓΗ: