Η Apple παραβιάζει στην Ευρώπη τον νόμο περί ανταγωνισμού, πιθανό πρόστιμο

0
Η-apple-παραβιάζει-στην-Ευρώπη-τον-νόμο-περί-ανταγωνισμού,-πιθανό-πρόστιμο

one2377's Avatar: Samsung Galaxy Fold

Περιοχή: Katerini

Μηνύματα: 656

Εγγραφή: Ιούλ. 2003

Του Θάνου Παλάγκα

Πριν λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια προκαταρκτική αναφορά σχετικά με την Apple, και την αθέμιτη συμπεριφορά της απέναντι σε άλλες streaming υπηρεσίες όπως το Spotify. Τα γεγονότα δείχνουν ότι η Apple επιβάλει χρέωση προμήθειας 30% σε κάθε αγορά in-app, η οποία γίνεται φυσικά μέσω του App Store. Οι πιθανές επιπτώσεις είναι να επιβληθεί στην Apple πρόστιμο ίσο με 10% του συνολικού ετήσιου τζίρου, το οποίο ενδεχομένως να φτάσει τα €22.3 δισεκατομμύρια, αν η απόφαση επικυρωθεί.

Η Margrethe Vestager, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έκανε γνωστό μέσω του Twitter και η Επιτροπή εξέδωσε ένα ξεχωριστό δελτίο τύπου με λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αυτό, η Επιτροπή πιστεύει ότι ο «φόρος της Apple» 30% έχει σαν αποτέλεσμα την στρέβλωση της αγοράς και του ανταγωνισμού και εν τέλει υψηλότερες τιμές για τους ίδιους τους καταναλωτές.

Πριν από δύο χρόνια, το Spotify είχε προσφύγει νομικά ενάντια στην Apple για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Και άλλες μεγάλες εταιρίες όπως το Netflix και η Epic Games έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί για τον «φόρο Apple» 30%, μαζί φυσικά και με άλλους μικρότερους developers.

Η Apple φυσικά επιμένει ότι τα χρήματα από αυτή την προμήθεια χρησιμοποιούνται για την λειτουργία του App Store και την ασφάλειά του. Παρά την σταθερή θέση της Apple, έχουν γίνει βήματα, όπως τη μείωση της προμήθειας στο 15% για τους developers που κερδίζουν λιγότερο από $1 εκατομμύριο τον χρόνο. Κάποιες άλλες video streaming υπηρεσίες όπως το Amazon Prime και το Canal+, μπορούν να παρακάμψουν το App Store και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής για ταινίες και σειρές.

[via]

ΠΗΓΗ: