Η σειρά των 30-49 για εμβολιασμό – Ποιο εμβόλιο θα λάβουν target=”_blank”

3

Tην Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ηλικίες 30-39, που θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca. Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της διαθεσιμότητας των ραντεβού, η πρώτη δόση μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη μέρα που θα κλειστεί το ραντεβού. 

Την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 40-44 που και εκείνοι θα λάβουν το AstraZeneca.   

Για τους 45-49 ανοίγουν τα ραντεβού το Μεγάλο Σάββατο, για τους οποίους θα είναι διαθέσιμα και τα τέσσερα εμβόλια

Αυτά ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Οι εξελίξεις για τα Johnson & Johnson και AstraZeneca

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca. 

Ενώ συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό αυτό εμβόλιο από τον FDA και ΕΜΑ. Όπως είπε, εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνισες αυτές περιπτώσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, η Επιτροπή των Εμβολιασμών γνωμοδότησε την άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολίου της J&J στην Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο και θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω φυσικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια».

Ανακοίνωσε ότι αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει.

Σύσταση για mRNA στην εγκυμοσύνη 

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην περίπτωση των εγκύων, τονίζοντας ότι για την ώρα υπάρχει η σύσταση για εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Moderna), γιατί είναι τα μόνα για τα οποία υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια της χρήσης τους.   

Σύμφωνα με την Δρ. Θεοδωρίδου, δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή δεδομένα για τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα όπως αυτό της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson. Αντίθετα για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με τεχνολογία mRNA είπε πως «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν αρχικά από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στις ΗΠΑ δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca έδωσαν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA είναι ασφαλής», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε ότι κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύησηαλλά σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα εμβόλια mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση. 

Ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστική και αισιόδοξη: «Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο ή AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής, για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική τυπικότητα» να αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», επισήμανε.

ΠΗΓΗ: