Η Ουγγαρία αγνοεί την Ε.Ε. και εγκρίνει για χρήση ό,τι εμβόλιο κυκλοφορεί target=”_blank”

1
Η-Ουγγαρία-αγνοεί-την-ΕΕ.-και-εγκρίνει-για-χρήση-ό,τι-εμβόλιο-κυκλοφορεί-target=”-blank”

Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενέκρινε για επείγουσα χρήση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της κινεζικής εταιρίας CanSino Biologics και το CoviShield, την ινδική εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca.

Αν αμφότερα τα εμβόλια εγκριθούν για μαζική χρήση από το Εθνικό Κέντρο Υγείας, η Ουγγαρία θα έχει συνολικά επτά εμβόλια διαθέσιμα για τους πολίτες της: τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca, το ρωσικό Sputik-V, το κινεζικό Sinopharm συν τα δύο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσάμπα Ντόμοτορ επικαλέστηκε τους ειδικούς, σύμφωνα με τους οποίους οποιοδήποτε εμβόλιο είναι καλύτερο από τον κορονοϊό.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται με ταχύ ρυθμό στην Ουγγαρία, αν και τα ποσοστά εισαγωγών και χρήσης εμβολίων είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ καθώς η χώρα χρησιμοποιεί κινεζικά, ρωσικά εκτός από τα δυτικά εμβόλια.

Τα ποσοστά νοσηλείας είναι σε επίπεδα ρεκόρ και ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τέτοια συρροή ασθενών ώστε ζητούν βοήθεια από μη εκπαιδευμένους εθελοντές. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, είπε την Παρασκευή ότι το σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει.

Το εξαπλούμενο τρίτο κύμα είναι μεγάλη πρόκληση για τον Ορμπάν, ο οποίος είπε ότι τα αυστηρά μέτρα μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν όταν θα έχουν εμβολιαστεί 2,5 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 στην Ουγγαρία θα διεξαχθούν εκλογές και ο Ορμπαν προφανώς θέλει να καρπωθεί το πολιτικό όφελος από τον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 10% των Ούγγρων (1.5 εκατ. άνθρωποι), εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

(με πληροφορίες από Reuters, Daily News Hungary, Statista)

ΠΗΓΗ: