Η Βόρεια Κορέα δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω κορονοϊού target=”_blank”

0
Η-Βόρεια-Κορέα-δεν-θα-συμμετάσχει-στους-Ολυμπιακούς-Αγώνες-λόγω-κορονοϊού-target=”-blank”

Η Βόρεια Κορέα έγινε η πρώτη χώρα που αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εξαιτίας των φόβων λόγω κορονοϊού, σε μια απόφαση που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία καθώς παλεύει να διοργανώσει ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός εν μέσω πανδημίας.

Ενας ιστότοπος που διευθύνεται από το Υπουργείο Αθλητισμού της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η εθνική της Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 25 Μαρτίου αποφάσισε να μην συμμετάσχει στους Αγώνες για την προστασία των αθλητών από την «παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από την COVID-19».

Η πανδημία έχει ήδη καθυστερήσει τους Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το 2020, και οι διοργανωτές έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα, όπως η απαγόρευση θεατών από το εξωτερικό, για να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών και των κατοίκων της περιοχής.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εξάπλωση του ιού ενώ η αυξανόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της Ιαπωνίας και η αργή διάθεση εμβολίων έχουν δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Αγώνες πρέπει να διεξαχθούν γενικά.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας δήλωσε την Τρίτη ότι η Βόρεια Κορέα δεν την έχει ακόμη κοινοποιήσει την απόφαση για μη συμμετοχή ότι στους αγώνες του Τόκιο.

Ο  γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι πολλές χώρες θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και υποσχέθηκε άφθονα μέτρα κατά του ιού.

Το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Βορρά, λέγοντας ότι ήλπιζε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα παράσχουν μια ευκαιρία για τη βελτίωση των ενδοκορεατικών σχέσεων, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εν μέσω αδιέξοδων στις μακρόσυρτες πυρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα έστειλε 22 αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στη Νότια Κορέα, μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, διερμηνείς, δημοσιογράφους και μια 230 μαζορέτες.

Ενώ η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται σταθερά ότι είναι απαλλαγμένη από τον κορονοϊό, διεθνείς παράγοντας έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν η χώρα έχει γλιτώσει εντελώς από την πανδημία, δεδομένων των κακών υποδομών υγείας και των εμπορευματικών συναλλαγών της με την Κίνα.

(με πληροφορίες από Associated Press)

ΠΗΓΗ: