ΗΠΑ: Πρώτο «πακέτο μέτρων» για περιορισμό των όπλων από τον Μπάιντεν target=”_blank”

1

Ουάσιγκτον, 8 Απριλίου 2021. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά στην εκδήλωση υπέρ του ελέγχου των όπλων στο Rose Garden. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσαν περιορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας μέσω χρήσης όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία κίνηση που ο Λευκός Οίκος περιέγραψε ως πρώτο βήμα για να ανακόψει τα περισταστικά με μαζικούς πυροβολισμούς ή  αιματοχυσία μεταξύ πολιτών, καθώς και αυτοκτονίες.

Το πακέτο νέων μέτρων περιλαμβάνει σχέδια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να καταργήσει τα αυτοσυναρμολογούμένα «όπλα φαντάσματα», καθώς και περιοριστικές παρεμβάσεις ώστε να αντικατασταθούν σταδιακά τα πιστόλια από τουφέκια, τα οποία υπόκεινται σε εγγραφή βάσει του νόμου για τα πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει επίσης από την υπηρεσία ελέγχου Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών να δημοσιεύει μία ετήσια έκθεση για τη διακίνηση πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα θα διευκολύνει τις Πολιτείες να υιοθετήσουν νόμους «κόκκινης σήμανσης», που θα σηματοδοτούν άτομα – εν δυνάμει επικίνδυνα – που κατέχουν όπλα.

«Σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την κρίση των όπλων, αλλά αυτό που είναι στην πραγματικότητα μια κρίση δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης σε ένα ακροατήριο από μέλη οικογενειών θυμάτων βίας όπλων. Υπενθύμισε ταυτόχρονα, ότι ένα ακόμα περιστατικό αιματηρής βίας σημειώθηκε στη Νότια Καρολίνα αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή είναι μια επιδημία και πρέπει να σταματήσει – για όνομα του Θεού», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Ουάσιγκτον, 8 Απριλίου 2021. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει σε εκδήλωση υπέρ του ελέγχου των όπλων, ενώ κοντά του στέκονται η αντιπρέοδρος Καμάλα Χάρις και ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Ο Μπάιντεν, που έχει μακρά ιστορία υπέρ του περιορισμού των όπλων, δέχθηκε πίεση ώστε να δράσει άμεσα, μετά από πρόσφατους μαζικούς πυροβολισμούς στο Κολοράντο και την Τζόρτζια.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα μέτρα μαζί με την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Γενικό Εισαγγελέα Γκάρλαντ, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στη βία των όπλων ως επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είχαμε περισσότερες τραγωδίες από ό,τι μπορούμε να αντέξουμε», είπε η Χάρις. «Οι άνθρωποι θέλουν δράση. Έτσι, το μόνο που μένει είναι η θέληση και το θάρρος να δράσουμε.»

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν δεν περιλαμβάνουν όλες τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του για το συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν είναι νομοθετικά. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να πιέζει το Κογκρέσο να κάνει πιο επιθετικά βήματα.

Ο έλεγχος των όπλων είναι ένα διχαστικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουν σημειωθεί πολυάριθμα περισταστικά και πολύνεκρες επιθέσεις με μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους επί δεκαετίες.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει μέχρι σήμερα το δικαίωμα να φέρουν όπλα οι πολίτες.

ΠΗΓΗ: