ΗΠΑ – Δικαστής προτείνει στους καταδικασμένους… εμβολιασμό αντί για κοινωφελή εργασία

0
ΗΠΑ-–-Δικαστής-προτείνει-στους-καταδικασμένους…-εμβολιασμό-αντί-για-κοινωφελή-εργασία

Με την παραλλαγή Δέλτα να εκτοξεύει τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι όποιος εμβολιάζεται πράττει κοινωνικό έργο.

Ή μάλλον κάποιος ήδη το λέει.

Ο δικαστής Φρεντ Κριφάσι, που εργάζεται στο Ανατολικό Μπατόν Ρουζ, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, δίνει σε ορισμένους ενόχους ελαφριών εγκλημάτων τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του εμβολιασμού τους και κάποιων ωρών κοινωφελούς εργασίας.

Ο δικαστής άρχισε να προσφέρει αυτή την εναλλακτική στη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω έξαρσης του κοροναϊού στη Λουιζιάνα. Εκείνες τις ημέρες, εντός της πολιτείας είχαν καταγραφεί 19.000. Πρόκειται για μια από τις περιοχές της χώρας με τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τη Washington Post.

Όπως σημείωσε ο ίδιος ο δικαστής Κριφάσι σε ανακοίνωσή του, «αν κάποιος που κρίνεται ότι μπορεί να λάβει ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα έχει την πρόθεση να εμβολιαστεί, θα μειώσω τις απαιτούμενες ώρες κοινωφελούς εργασίας. Ο αριθμός των ωρών ποικίλλει και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε υπόθεσης».

Η δικηγόρος Άσλεϊ Γκρίνχαουζ από το Μπατόν Ρουζ δήλωσε στην Post ότι ένας πελάτης της έχει ήδη λάβει αυτή την προσφορά, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας τη Δευτέρα.

«Ο πελάτης μου έπρεπε να συμπληρώσει ακόμη τέσσερις ώρες κοινωφελούς εργασίας και ο δικαστής του πρότεινε να τις αναπληρώσει μέσω του εμβολιασμού», εξηγεί. «Είπε ότι αν ο πελάτης μου προσκόμιζε αποδείξεις εμβολιασμού, θα του πιστώνονταν αυτές οι επιπλέον ώρες κοινωφελούς εργασίας. Ήταν ξεκάθαρος στο ότι πρόκειται απλώς για μια εναλλακτική και όχι για υποχρέωση».,

Στις ΗΠΑ, οι ποινές κοινωφελούς εργασίας επιδικάζονται σε πταίσματα και μη βίαια εγκλήματα. Οι δικαστές έχουν μεγάλη ελευθερία κίνησης στις αποφάσεις τους. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις δικαστών που προτείνουν στους καταδικασμένους την εναλλακτική της δωρεάς αίματος σε περιόδους που σημειώνονταν ελλείψεις.

Η Γκρίνχαουζ, πάντως, λέει πως ο πελάτης της ευχαρίστησε τον δικαστή για την προσφορά του. Σε 60 ημέρες θα παραστεί και πάλι στο δικαστήριο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού του ανά χείρας – ή έχοντας εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

«Η κοινωφελής εργασία επιδιώκει να σε μετατρέψει σε καλό γείτονα», εξηγεί η Γκρίνχαουζ. «Και δεν νομίζω ότι αυτή την εποχή υπάρχει καλύτερος τρόπος να είσαι καλός γείτονας από το να κάνεις το εμβόλιο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ: