Ηλεκτρικό οξύ: Το νέο συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που υπόσχεται θαύματα

0
Ηλεκτρικό-οξύ:-Το-νέο-συστατικό-περιποίησης-της-επιδερμίδας-που-υπόσχεται-θαύματα

Την στιγμή που δειλά – δειλά μαθαίνουμε για τα αντιοξειδωτικά και τη ρετινόλη, ένα άλλο συστατικό έρχεται να αλλάξει – ξανά- όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε για την περιποίηση του δέρματος και θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη beauty ρουτίνα μας.

Αν και όλα φαίνονται συντριπτικά και μπερδεμένα, αξίζει να μάθετε σχετικά με τα διάφορα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα για το δέρμα σας και τις μοναδικές ανάγκες του.

Η νέα μου ανακάλυψη; Το σουκινικό οξύ!

Το ηλεκτρικό οξύ ή σουκινικό οξύ είναι ένα φυσικό οργανικό δικαρβοξυλικό οξύ με τέσσερα άτομα άνθρακα. Απαντά σε πολλά φυτικά είδη, στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αλλά και στο ήλεκτρο (κεχριμπάρι) από όπου πήρε και το όνομά του. Χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα (Ε363), κυρίως ως βελτιωτικό γεύσης και ως ρυθμιστής οξύτητας. Είναι ενδιάμεσο ενός κύκλου μεταβολισμού σακχάρων σε ζώντες οργανισμούς μεγάλης βιολογικής σημασίας (κύκλος κιτρικού οξέος – κύκλος του Krebs), μέρος της διαδικασίας κατά την οποία οι ζωντανοί οργανισμοί μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Από την θεωρία στην πράξη

Μια τεράστια κατηγορία συστατικών περιποίησης του δέρματος είναι τα οξέα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά για να διαλέξετε, και το καθένα να είναι σαφώς διαφορετικό από το άλλο, με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα στο δέρμα. Μερικοί ζητούν το ιδανικό για την απολέπιση του δέρματος, άλλοι ελέγχουν την παραγωγή λαδιού του προσώπου τους και άλλοι ακόμη θέλουν εκείνο το συστατικό που θα ενισχύσει την λάμψη του. Πάρτε γλυκολικό οξύ. Είναι μια χημική απολεπιστική ουσία, που σημαίνει ότι αντί να απομακρύνει φυσικά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, όπως θα έκανε ένας παραδοσιακός καθαριστής, διαλύει τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων προκαλώντας την έκχυση τους, καθιστώντας το ιδανικό για θαμπό, λιτό δέρμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει υαλουρονικό οξύ, ένα φυσικό μόριο που χαρακτηρίζεται ως «η τέλεια ενυδάτωση» λόγω της ικανότητάς του να συγκρατεί 1000 φορές το βάρος του σε νερό.

Το ηλεκτρικό οξύ έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν πρωταρχικό συστατικό στην περιποίηση του δέρματος. Πρώτον, παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία ενέργειας εντός των κυττάρων, καθιστώντας το πολύ σημαντικό για τη συνολική λειτουργία των κυττάρων. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι εξουδετερώνει την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από από παράγοντες όπως η ρύπανση και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι το κάνει τόσο ιδιαίτερο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κεχριμπάρι είναι ένας καφέ-κίτρινος πολύτιμος λίθος που λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης μια απολιθωμένη ρητίνη που βρέθηκε στα δέντρα πριν από εκατομμύρια χρόνια και έγινε συμπαγές υλικό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το κεχριμπάρι μπορεί να έχει απολιθωθεί σε πέτρα αλλά παραμένει οργανικό υλικό.

Η Δρ Golnaz Delir, ειδικός στη δερματολογία και την αφροδισιολογία στη Βιέννη, γνωρίζει για τις ειδικές ιδιότητες του ηλεκτρικού οξέος: «Το ηλεκτρικό οξύ, που ονομάζεται ηλεκτρικό οξύ ή βουτανοδιοϊκό οξύ, εμφανίζεται φυσικά σε κεχριμπάρι, αλλά βρίσκεται επίσης σε πολλούς χυμούς φρούτων όπως στο ραβέντι ή τις ντομάτες. Είναι επίσης ένα ενδιάμεσο μεταβολικό προϊόν στον κύκλο του κιτρικού οξέος. Δεν είναι ξένο για το σώμα και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σε πολλές τοπικές θεραπείες και κρέμες. »

Και όχι χωρίς λόγο: το ηλεκτρικό οξύ όχι μόνο αφαιρεί απαλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος – παρόμοια με το σαλικυλικό οξύ – χάρη στο ήπιο αποτέλεσμα απολέπισης, αλλά είναι επίσης κατάλληλο «ως ενισχυτικό ενέργειας για τα κύτταρα», λέει η Δρ Delir. Επιπλέον, το ηλεκτρικό οξύ αναστέλλει «μικροοργανισμούς όπως βακτήρια», γι ‘αυτό είναι ένα αποτελεσματικό δραστικό συστατικό για τη θεραπεία της ακμής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ: