Επιτυχημένη η πρώτη ασύρματη σύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστή

0
Επιτυχημένη-η-πρώτη-ασύρματη-σύνδεση-εγκεφάλου-με-υπολογιστή

Δευτέρα, 05/04/2021 ·
Νίκος Καϊμακάμης

Science


Επιτυχημένη η πρώτη ασύρματη σύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστή

Η πρώτη επιτυχημένη αποστολή εντολών με ασύρματο τρόπο από ένα άτομο με παράλυση προς έναν υπολογιστή είναι πλέον γεγονός. Το πείραμα έγινε από το Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ και ανοίγει νέους και πολύ ενδιαφέροντες δρόμους.

Η τεχνολογία BrainGate, όπως ονομάζεται, απαιτεί την ύπαρξη ενός πομπού εμφυτευμένου στον εγκεφαλικό φλοιό ενός ανθρώπου και τον κατάλληλο δέκτη σε μία συσκευή. Στο πείραμα έλαβαν μέρος τρεις άνθρωποι με παράλυση, οι οποίοι μπόρεσαν να χειριστούν πλήρως ένα tablet από απόσταση. Οι εντολές αφορούσαν σε πληκτρολόγηση κειμένου και περιήγηση σε μενού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στο πείραμα δεν ήταν ανάγκη να βρίσκονται στο εργαστήριο, αλλά εκτελούσαν όλες τις εργασίες τους από το σπίτι. Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστή, ενώ η έρευνα θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της. Τα πρώτα αποτελέσματα, πάντως, είναι αρκούντως ενθαρρυντικά.

Το ζήτημα του απομακρυσμένου ελέγχου των ηλεκτρονικών μας συσκευών και των υπολογιστών είναι ένα πεδίο για το οποίο ενδιαφέρεται εντόνως η Neuralink του Elon Musk, αλλά και το Facebook, το οποίο εξερευνά την επόμενη ημέρα στη διάδραση με τους υπολογιστές μας.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.Gear Drones

Κυριακή, 04/04/2021 · Σεραφείμ Παππάς

Πιλοτικό πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει την εξελιγμένη τεχνολογία του Ellipsis Earth σε συνδυασμό με drones με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών.Gear Apple
MacBook

Παρασκευή, 02/04/2021 · Νίκος Καϊμακάμης

Το ζήτημα των καλωδίων της οθόνης των MacBook, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν σε γνώση της Apple.


Gear DLink

Τετάρτη, 31/03/2021 · Νίκος Ζώης

Μια ολοκληρωμένη νέα σειρά υψηλής απόδοσης, με εξαιρετικά αξιόπιστες κάμερες για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικά σχεδιασμένες για τη σύγχρονη επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: