Ελληνική αντι-Navtex για την αποστολή του Oruc Reis

0
3
Ελληνική-αντι-navtex-για-την-αποστολή-του-oruc-reis

Στη νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis απάντησε με αντι-Navtex η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με την οποία παρατείνεται η παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. 

Η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

Με τη νέα Navtex, η οποία ισχύει επίσης για τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, δεσμεύεται η περιοχή πιο δυτικά, κοντά στην Κάρπαθο.

Αυτή την τουρκική Navtex ακυρώνει η ελληνική Navtex που εξέπεμψε ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη η  δραστηριότητα στην περιοχή καθώς εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία τροφοδοτεί έτσι κι άλλο την ένταση στην περιοχή δεδομένου μάλιστα ότι νωρίτερα και ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Γενς Στολντενμπεργκ είχε επιβεβαιώσει πως Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών -28 Οκτωβρίου για την Ελλάδα και 29 Οκτωβρίου για την γειτονική χώρα- η Άγκυρα έκανε στροφή 180 μοιρών και εξέδωσε νέες Navtex.

Έτσι, ο Υδρογραφικός και Ωκεανογραφικός Σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX για ασκήσεις στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Οι δυο από αυτές βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης ενώ η τρίτη βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Στο μεταξύ κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε χθες κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις της  γαλλικής προεδρίας η οποία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ανακαλώντας παράλληλα για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ: