Ελλείψεις στους ημιαγωγούς βάζουν φρένο στην παραγωγή!

3
Ελλείψεις-στους-ημιαγωγούς-βάζουν-φρένο-στην-παραγωγή!

Καθώς οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όπως ορίστηκαν από την πανδημία του COVID-19, ένα ακόμα απρόοπτο έρχεται τώρα για να αναστατώσει την ομαλή επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής. Αυτή τη φορά, είναι μία έλλειψη σε ημιαγωγούς σε παγκόσμιο επίπεδο που φέρνει τους κατασκευαστές σε δύσκολη θέση με την Honda και την Toyota μεταξύ άλλων να έρχονται αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα.

Αυτή είναι ότι η βιομηχανία των “consumer electronics” ή αν προτιμάς, των ηλεκτρονικών συσκευών γνωρίζει άνθηση λόγω της πανδημίας και οι προμηθευτές την έχουν αναγνωρίσει ως περισσότερο προσοδοφόρα σε σύγκριση με αυτήν του αυτοκινήτου. Μην υποτιμάς το γεγονός ότι ενώ κατά το πρώτο lockdown οι αυτοκινητοβιομηχανίες “μάτωσαν” με τις πωλήσεις σε ιστορικά χαμηλά, η βιομηχανία των consumer electronics (Playstation, Xbox, laptop, σταθεροί Η/Υ κ.ά.) δεν προλάβαινε να καλύψει την ζήτηση. Έτσι, οι πολύτιμοι ημιαγωγοί που βρίσκονται σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, δεν βρίσκουν τον δρόμο τους για τα αυτοκίνητα και η παραγωγή σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζει προβλήματα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και οι προμηθευτές αντιμετώπισαν προβλήματα στην παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων από την πανδημία, αλλά αυτό δεν αφαιρεί από το γεγονός ότι όσο προσπαθούν να ανακάμψουν και να καλύψουν το χαμένο έδαφος, η βιομηχανία των consumer electronics είναι αυτή που έχει προνομιακή μεταχείριση.

Η Ford διέκοψε την παραγωγή των Escape και Lincoln Corsair στο Kentucky, η FCA καθυστέρησε την επανέναρξη της παραγωγής στο Μεξικό όπου κατασκευάζεται το Compass ενώ διέκοψε και τις εργασίες στο εργοστάσιο της στο Ontario όπου κατασκευάζονται τα Chrysler 300 και Dodge Charger/Challenger ενώ ανάλογες επεμβάσεις στην παραγωγή έκαναν η Toyota, η Subaru, η Volkswagen, η Skoda, η Seat και σε έναν μικρότερο βαθμό, η Audi. Οι προσαρμογές γίνονται μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο είτε μιλάμε για Β. Αμερική, για Κίνα ή για Ευρώπη ενώ από τα προβλήματα δεν εξαιρούνται η Mercedes-Benz και η Nissan. Μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα σε φυσιολογικά επίπεδα λοιπόν, δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν ελλείψεις και σε κάποια μεμονωμένα μοντέλα.

ΠΗΓΗ: