Διώρυγα Σουέζ: Μερική αποκόλληση του πλοίου Ever Given target=”_blank”

2
Διώρυγα-Σουέζ:-Μερική-αποκόλληση-του-πλοίου-ever-given-target=”-blank”

Μερική αποκόλληση του πλοίο Ever Given το οποίο προσάραξε την περασμένη Τρίτη στη Διώρυγα του Σουέζ προκαλώντας έμφραγμα στην διακίνηση αγαθών και την ναυσιπλοϊα.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία Inch Cape Shipping Services αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter πως το πλοίο επιπλέει και πάλι ενώ άλλες πηγές, όπως το Bloomberg διευκρινίζουν πως έγινε μερική αποκόλληση. 

 

Σε κάθε περίπτωση στη Διώρυγα τα ρυμουλκά ηχούσαν για ώρα τη μπουρού τους στο άκουσμα της ευχάριστησης είδησης. 

Η πρόοδος με την μερική αποκόλληση του πλοίου έγινε στις 4.30 τα ξημερώματα και η υπηρεσία παρακολούθησης σκαφών VesselFinder έχει πλέον αλλάξει το status του πλοίου σε «under way».

Αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν επίσης σε tweet πως το πλοίο ”επιπλέει μερικώς”  ενώ αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την Αρχή της Διώρυγας που θα διευκρινίζει τι πρόοδος έχει συντελεστεί.

 

Νωρίτερα πάντως η Αρχή, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι εργασίες αποκόλλησης είχαν αρχίσει ξανά εννοώντας την βυθοκόρηση δηλ. την απομάκρυνση της άμμου και τις προσπάθειες των ρυμουλκών να μετακινήσουν τ το πλοίο. Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο κατάφερα να το κινήσουν κατά 30 μοίρες προς δύο κατευθύνσεις. 

Το πότε βέβαια θα αποκατασταθεί η δυνατότητα διέλευσης πλοίων στη Διώρυγα δεν είναι όμως σαφές. Η προσάραξή του πλοίου είχε ως αποτέλεσμα 369 πλοία (φορτηγά, πετρελαιοφόρα, LNG, LPG), που επρόκειτο να διαπλεύσουν τη Διώρυγα να έχουν εγκλωβιστεί. 

Το 200.000 τόνων Ever Given, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine ενώ είναι υπό την παναμαϊκή σημαία.

ΠΗΓΗ: