Διπλάσια κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως τους τελευταίους δύο μήνες target=”_blank”

0

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων covid-19 έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους δύο μήνες, πλησιάζοντας το υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Σύμφωνα με το Worldmeter o συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 130.768.369, οι νεκροί ανέρχονται σε 3001.658 ενώ 118.806.627 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως. 

Ωστόσο ειδικότερα από τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για παράδειγμα στα τέλη Φεβρουαρίου ο μέσος όρος ήταν στα περίπου 380.000 με 400.000  κρούσματα ημερησίως και πλέον έχει ξεπεράσει τα 800.000. Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 837.751 νέες μολύνσεις. 

Αύξηση όμως καταγράφεται και στον αριθμό των θανάτων -χθες ξεπέρασαν τους 13.000- ενώ η άνοδος του αριθμού των νεκρών έπεται χρονικά κατά κάποιες εβδομάδες αυτή των νεκρών. 

Μεγάλος μέρος αυτής της εικόνας οφείλεται πάντως τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία όπου ξεπέρασαν τα 216.000 χθες ενώ εξαιρετικά επικίνδυνη παραμένει και η κατάσταση στη Βραζιλία.  

″Τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς”, επεσήμανε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που επικεντρώνεται στην επιδημιολογική κατάσταση στην Παπούα Νέα Γουινέα και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού που ανησυχεί επίσης πολύ τον Οργανισμό. 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η επιδημία στην Παπούα Νέα Γουινέα και πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η χώρα να λάβει περισσότερα εμβόλια κατά της covid-19 το συντομότερο δυνατό.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 9.300 κρούσματα covid-19 και 82 θάνατοι. ”Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι αντίστοιχοι με αυτούς άλλων χωρών, η άνοδος είναι ραγδαία και ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας πολύ ευρύτερης επιδημίας”, τόνισε ο Τέντρος.

Ο υπουργός Υγείας της Παπούας Νέας Γουινέας, ο Ζέλτα Ουόνγκ, δήλωσε ότι οι αρχές δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες να φορούν μάσκα, ενώ πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξη της ασθένειας, κάτι που θα περιπλέξει τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι τρεις ιατρικές ομάδες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μετέβησαν στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: Reuters, WorldMeter

ΠΗΓΗ: