Δημοσκόπηση Reuters: Οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ψευδείς αναφορές για την επίθεση στο Καπιτώλιο target=”_blank”

0
Δημοσκόπηση-reuters:-Οι-μισοί-Ρεπουμπλικάνοι-πιστεύουν-ψευδείς-αναφορές-για-την-επίθεση-στο-Καπιτώλιο-target=”-blank”

Φωτο αρχείου

Από την αιματηρή επίθεση της 6ης Ιανουαρίου κατά του Καπιτωλίου, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι ρεπουμπλικανοί σύμμαχοί του προώθησαν ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές προκειμένου να υποβαθμίσουν το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν. Οι υποστηρικτές του φάνηκε ότι τον άκουσαν.

Τρεις μήνες μετά την εισβολή πλήθους υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο με στόχο να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου, περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν ότι η πολιορκία ήταν κατά βάση μια μη βίαιη διαδήλωση ή ήταν έργο αριστερών ακτιβιστών «που προσπαθούσαν να εμφανίσουν τον Τραμπ ως κακό», σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Έξι στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν επίσης ότι τον ψευδή ισχυρισμό που διατύπωσε ο Τραμπ ότι «του έκλεψαν» τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου λόγω εκτεταμένης εκλογικής νοθείας, και το ίδιο ποσοστό Ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι και πάλι υποψήφιος το 2024, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκε στις 30-31 Μαρτίου.

Μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ, πολλοί από τους συμμάχους του εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και προσωπικότητες σε δεξιά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσίως σκιαγραφήσει μια εικόνα για τα γεγονότα εκείνης της ημέρες που έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με την πραγματικότητα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Fox News, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ταραξίες αποτέλεσαν «μηδενική απειλή». Άλλοι γνωστοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Γουισκόνσιν, έχουν δημοσίως εκφράσει αμφιβολίες για το εάν πίσω από τις ταραχές βρίσκονται υποστηρικτές του Τραμπ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ένας μεγάλος αριθμός των απλών μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν υιοθετήσει αυτό το μύθευμα. Ενώ το 59% όλων των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ φέρει κάποια ευθύνη για την επίθεση, μόνο τρεις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους συμφωνούν με αυτό. Οκτώ στους δέκα Δημοκρατικούς και έξι στους 10 ανεξάρτητους απορρίπτουν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η πολιορκία στο Καπιτώλιο ήταν «κυρίως ειρηνική» ή ότι έγινε από αριστερούς διαδηλωτές.

Φωτο αρχείου

Σε μια νέα υπενθύμιση των απειλών στην ασφάλεια που αντιμετωπίζει το αμερικανικό Καπιτώλιο μετά την 6η Ιανουαρίου, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου έριξε το όχημά του πάνω σε αστυνομικούς της φρουράς του Καπιτωλίου την Παρασκευή, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας έναν άλλο, προτού πέσει νεκρός από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ο Τραμπ παραμένει η πλέον δημοφιλής προσωπικότητα εντός του κόμματος, με 8 στους 10 Ρεπουμπλικάνους να συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκή άποψη για τον ίδιο.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διενεργήθηκε διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ στις 30-31 Μαρτίου συγκεντρώνοντας τις απαντήσεις 1.005 ενηλίκων.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΗΓΗ: