Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τη φονική επίθεση στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ target=”_blank”

3
Δεκάδες-νεκροί-και-τραυματίες-από-τη-φονική-επίθεση-στο-πανεπιστήμιο-της-Καμπούλ-target=”-blank”

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ το μεσημέρι της Δευετέρας, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Η επίθεση έλαβε τέλος αφού τρεις δράστες σκοτώθηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι επιτιθέμενοι στόχευαν φοιτητές, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους καθώς τρέπονταν σε φυγή. «Πυροβολούσαν εναντίον κάθε φοιτητή που έβλεπαν» είπε μάρτυρας στο Reuters.

Οι Ταλιμπάν είπαν ότι μαχητές τους δε συμμετείχαν στην επίθεση. Λίγο αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Amaq. Με μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram, η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι «σκότωσε και τραυμάτισε 80 Αφγανούς δικαστές, ανακριτές και προσωπικό ασφαλείας» που είχαν συγκεντρωθεί μετά την ολοκλήρωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ο απολογισμός, που έδωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι για τα θύματα της επίθεσης είναι πολύ χαμηλότερος – 22 νεκροί – χωρίς να γίνεται λόγος για δικαστές ή εισαγγελείς στον κατάλογο των θυμάτων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν πολλοί φοιτητές.

Ο ανώτερος πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Στεφάνο Ποντέκορβο, καταδίκασε την επίθεση. «Είναι η δεύτερη επίθεση εναντίον εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Καμπούλ σε 10 ημέρες. Τα παιδιά και οι νέοι του Αφγανιστάν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς όταν πηγαίνουν στο σχολείο» ανέφερε σε δήλωσή του.

Επίθεση στα τέλη του προηγούμενου μήνα σε εκπαιδευτικό κέντρο στην Καμπούλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 24 ανθρώπων, κυρίως σπουδαστών.

ΠΗΓΗ: