Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το Facebook να αποφασίσει για την ιδιωτικότητα σου

0
Γιατί-δεν-πρέπει-να-αφήνεις-το-facebook-να-αποφασίσει-για-την-ιδιωτικότητα-σου

Τρίτη, 06/04/2021 ·
Νίκος Καϊμακάμης

Facebook


Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το Facebook να αποφασίσει για την ιδιωτικότητα σου

Η πρόσφατη διαρροή δεδομένων από τους χρήστες του Facebook δείχνει ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Η επιλογή να αφήνουμε το Facebook να κάνει τις ρυθμίσεις διασφάλισης των δεδομένων μας δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Για πολλούς αναλυτές, η διαρροή των δεδομένων 553 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook μπορεί να οριστεί και ως ένα σκάνδαλο αδυναμίας του πλέον δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου του πλανήτη να εγγυηθεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 είχε αναφερθεί ότι υπάρχει ένα bot που πωλεί στοιχεία περισσότερων από 500 εκατομμύρια χρηστών του Facebook.

Τα δεδομένα αυτά ήταν ονόματα, τοποθεσίες, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, στοιχεία βιογραφικού και άλλα δεδομένα. Όσοι θεωρούν ότι η πρόσφατη κρίση παραβίασης ασφαλείας θα οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες, μάλλον πλανώνται, αφού το σύνολο των δεδομένων που συλλέγει το Facebook δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό πέρα από το διαφημιστικό κέρδος. Το συμπέρασμα είναι ότι θα συνεχίσει να τα συλλέγει. Το ζήτημα είναι εάν θα εμφανιστεί και πάλι ένα bug στον κώδικα που θα οδηγήσει σε διαρροή.

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα ιδιωτικότητας που προκύπτει από τη χρήση του Facebook; H άμεση απάντηση είναι όχι, ενώ για τους περισσότερους η διαγραφή ενός προφίλ δεν είναι εφικτή. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Facebook μοιάζει με εκείνη ενός περιστατικού ομηρείας.

Ποια είναι η δική σας άποψη; Είστε σκεπτικοί για τα προσωπικά σας δεδομένα στο Facebook;

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

ΠΗΓΗ: