Βόρεια Κορέα: Καρατομήσεις από τον Κιμ Γιονγκ Ουν λόγω κορονοϊού

0
Βόρεια-Κορέα:-Καρατομήσεις-από-τον-Κιμ-Γιονγκ-Ουν-λόγω-κορονοϊού

Μπορεί η Βόρεια Κορέα να υποστηρίζει ότι η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός δεν την έχει «χτυπήσει» αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν από το να καρατομήσει αξιωματούχους για «σοβαρό συμβάν», που προκάλεσε «τεράστια κρίση».

Το συμβάν, που κανείς δεν ξέρει τι είναι, εξαιτίας του οποίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε τις καθαιρέσεις πολλών ανώτερων αξιωματούχων, συνδέεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός και πυροδότησε «τεράστια κρίση στη Βόρεια Κορέα.

Αυτά είπε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA.

Στους αξιωματούχους αυτούς «οφειλόταν σοβαρό συμβάν που προκάλεσε τεράστια κρίση για την ασφάλεια του έθνους και του λαού», είπε ο Κιμ. Αλλά καμία λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή. Ούτε ο αριθμός των προσώπων που καθαιρέθηκαν λόγω σφαλμάτων ή παραλείψεων στην άσκηση των καθηκόντων τους, ούτε η φύση του συμβάντος. Ωστόσο, κατά το πρακτορείο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τους κατηγόρησε πως είχαν «καταληφθεί από εγωισμό και παθητικότητα».

«Η ανικανότητα και η ανευθυνότητα ανώτερων αξιωματούχων είναι μείζων παράγοντας της επιβράδυνσης στην εκτέλεση σημαντικών καθηκόντων», πρόσθεσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΓ, πάντα σύμφωνα με το KCNA.

Μέχρι σήμερα, η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πάγια ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει εξαπλωθεί στην επικράτειά της, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν πολλοί ειδικοί.

Επικεφαλής ενός κράτους όπου το σύστημα υγείας είναι σε άσχημη κατάσταση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2020 να κλείσει τα σύνορα της Βόρειας Κορέας για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, που έκανε την εμφάνισή του στη γειτονική Κίνα.

Υπό διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει, η Βόρεια Κορέα βρέθηκε έτσι πιο απομονωμένη παρά ποτέ. Το εμπόριο με την Κίνα, χώρα από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, μειώθηκε δραστικά· εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς ή οργανώσεις έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πρόσφατα ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναγνώρισε πως η Βόρεια Κορέα είναι αντιμέτωπη με «τεταμένη» κατάσταση ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις