Ανακρίνεται μελισσοκόμος για την πυρκαγιά στη Σταμάτα target=”_blank”

0

Έναν 64χρονο μελισσοκόμο αλβανικής καταγωγής στο επάγγελμα κρατούν και ανακρίνουν τα στελέχη της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς θεωρείται ύποπτος ως υπαίτιος για τη φωτιά που ξεκίνησε στη Σταμάτα και κατέστρεψε περισσότερα από είκοσι σπίτια και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πραγματοποιούσε εργασίες στον μελισσόκηπό του -κάτι που μάλιστα παραδέχεται- και από το «καπνιστήρι» που χρησιμοποίησε ξεκίνησε η φωτιά. Ο ίδιος αρχικά αρνείται την κατηγορία, αλλά φαίνεται πως οι πυροσβέστες έχουν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.

Σπίτια, αυτοκίνητα και εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη από τη φωτιά που απείλησε το μεσημέρι της Τρίτης, Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο.

Το απόγευμα ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις προσαχθέντες που θεωρήθηκαν ύποπτοι για εμπρησμό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες. Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.

Οι φονικές και καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα (1980 – 2020)

 

 

Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Berier-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Στ. Κολοκούρης, ενώ έχουν ήδη γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό.

Εμπρησμό καταγγέλλουν, εξάλλου, οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας των πολλών πύρινων εστιών που, όπως λένε, άρχισαν ταυτόχρονα.

«Σύντομα τα συμπεράσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς»

Αμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου- Σταμάτας σύμφωνα με τον Μ.Χρυσοχΐδη.

Οπως είπε ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ… Ηταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Η πυρκαγιά βρίσκεται υπό σχετικό έλεγχο, με τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν καταστέλλοντας τις αναζωπυρώσεις. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι «οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει».

Οπως ανέφερε σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του πύρινου μετώπου είχε η ετοιμότητα και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης οι οποίες επιχειρούσαν υπό την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με υπεράνθρωπες δυνάμεις. «Εδιναν πραγματικές μάχες να διασώσουν τα σπίτια και να ανακόψουν τις εστίες που συνεχώς αναζωπυρώνοντας λόγω της ορμητικότητας του ανέμου».

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως υψηλής σημασίας για το περιβάλλον και το λεκανοπέδιο το γεγονός ότι ανακόπηκε η πορεία της πυρκαγιάς προς την Πεντέλη, όπου την ωθούσε από το μεσημέρι μέσα από κατοικημένη περιοχή με πευκοδάσος, ο ισχυρός άνεμος εντάσεως 8 μποφόρ.

Οπως εξίσου σημαντικό «είναι και το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της έγκαιρης εκκένωσης του οικισμού ″Γαλήνη Ροδόπολης″ και της απομάκρυνσης όσων κατοίκων ήταν στις κρίσιμες περιοχές».

Καταστροφές περιουσιών

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε περιουσίες και κτίρια σημείωσε, ότι έχουν καταστραφεί κυρίως διάσπαρτα εντός του δάσους κτίσματα και αποθήκες αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτίμηση.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, ανέφερε ότι κάηκαν περίπου 20 σπίτια πολλά εκ των οποίων «λειτουργούσαν ως παραθεριστικές κατοικίες». Εξήρε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και εναέριων και επίγειων όπως και των εθελοντών για την «αυτοθυσία» που επέδειξαν προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων «από τις φλόγες που έγλειφαν τους τοίχους και κατέκαιγαν τις αυλές τους». Επισήμανε ότι οι κάτοικοι είχαν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης η οποία «σε περιοχές εντός πευκοδάσους λειτουργεί ως δυναμίτιδα».

Αναφορικά με την καταστροφή των σπιτιών τα οποία σύντομα θα καταγραφούν μαζί με όλες τις απώλειες «για να αποζημιωθούν, μέσα από τις δέουσες διαδικασίες», ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Βασίλης Κόκκαλης, επισήμανε ότι «εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη διάσωση ορισμένων που καταστράφηκαν έπαιξε και η περίφραξη τους».

ΠΗΓΗ: