Ακροβατώντας στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ

  0
  Ακροβατώντας-στο-μεταίχμιο-μεταξύ-μυθοπλασίας-και-ντοκιμαντέρ

  Το νέο έργο του Ανέστη Αζά, με τίτλο «H Δημοκρατία του Μπακλαβά», που εντάσσεται στον Κύκλο 1821, διαδραματίζεται στη σημερινή Ελλάδα και αποτελεί μία απρόσμενη, ξεκαρδιστική παράσταση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον Χώρο Ε της Πειραιώς 260 [Ταύρος].

  Στην παράσταση, ο έρωτας του Έλληνα Γιώργου Παπαδάκη και της Τουρκάλας Ναζλί Ντεμίρ, έρχεται αντιμέτωπος με τα στερεότυπα εχθρότητας ανάμεσα στους δύο λαούς. Οι δύο νέοι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις πιέσεις, αποφασίζουν να ιδρύσουν ένα νέο κράτος, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, με δική του κυβέρνηση, νόμισμα, καταστήματα και υπηρεσίες.

  Ακροβατώντας στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παρότι η πλοκή είναι φανταστική, η παράσταση σχολιάζει με ευφάνταστο τρόπο τις συγκρούσεις που παραμένουν ενεργές από την εποχή της Επανάστασης ως σήμερα. Μέσα από απολαυστικές κωμικές καταστάσεις, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις της νεοελληνικής κοινωνίας, την προβληματική της εθνικής ταυτότητας, αλλά και την ουτοπική πραγματικότητα ενός μελλοντικού, οικουμενικού ψηφιακού κράτους.

  Στη «Δημοκρατία του μπακλαβά», μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσει την ιστορία αυτού του μικροσκοπικού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του, σχολιάζοντας έτσι την ιστορία της Ελλάδας. Όπως λέει ο σκηνοθέτης: «Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, η παράσταση εξερευνά ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα».

  Ο ανήσυχος πειραματιστής του ελληνικού θεάτρου Ανέστης Αζάς διοχετεύει στην παράσταση την πολυετή εμπειρία του από το θέατρο ντοκουμέντο. Έχοντας στο επίκεντρο της προβληματικής του συγκρούσεις που παραμένουν ενεργές από την εποχή της Επανάστασης ως σήμερα, επιχειρεί να πραγματευτεί με κωμικό τρόπο τις αντιφάσεις της νεοελληνικής κοινωνίας και την προβληματική της εθνικής ταυτότητας, έχοντας στη διάθεσή του μία πολυπολιτισμική ερμηνευτική ομάδα.

  Συντελεστές

  Σύλληψη – σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας και η ομάδα, δραματουργία – βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Πητίδης, σκηνογραφία: Ελένη Στρούλια, κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, ηχητικός σχεδιασμός – μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης, βίντεο: Δημήτρης Ζάχος, βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Πητίδης, βοηθός σκηνογράφου: Ζαΐρα Φαληρέα, διεύθυνση παραγωγής: Κωστής Παναγιωτόπουλος.

  Παίζουν: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Cem Yigit Üzümoglu, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon.

  gkoul@naftemporiki.gr

  ΠΗΓΗ: