Αιθιοπία: Βίντεο με εκτελέσεις αποδεικνύουν το μακελειό του στρατού στην Τιγκράι target=”_blank”

0
Αιθιοπία:-Βίντεο-με-εκτελέσεις-αποδεικνύουν-το-μακελειό-του-στρατού-στην-Τιγκράι-target=”-blank”

.

Την κτηνωδία που συντελέστηκε στην Τιγκράι με την σφραγίδα του στρατού της Αιθιοπίας έρχονται να επιβεβαιώσουν οι σκληρές εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στις αρχές Μαρτίου, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σειρά από πέντε βίντεο που έδειχναν ένοπλους, ένστολους άνδρες να οδηγούν μια ομάδα άοπλων ανδρών στην άκρη ενός γκρεμού, πυροβολώντας τους και σπρώχνοντας τις σορούς στο κενό.

 

Τόσο το BBC όσο και το CNN κατάφεραν να αποδείξουν την γνησιότητα των φρικιαστικών ντοκουμέντων, εντοπίζοντας την ακριβή τοποθεσία αλλά και τους πρωταγωνιστές του μακελειού.

Οι ένοπλοι μιλούν στα Αμχαρικά, την κύρια επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας. Στο πρώτο από τα πέντε βίντεο, ακούγονται να μιλούν ο ένας στον άλλο καθώς στέκονται γύρω από την ομάδα των άοπλων ανδρών, που κάθονται στο έδαφος.

«Δεν πρέπει να ελευθερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένας από αυτούς δεν πρέπει να γλιτώσει», λέει ένας από αυτούς.

«Πρέπει να το καταγράψουμε σε βίντεο, πώς πεθαίνουν αυτοί οι άνθρωποι», ακούγεται μια άλλη φωνή.

Τα επόμενα τέσσερα κλιπ δείχνουν τους άοπλους άνδρες να οδηγούνται υπό την απειλή όπλου προς την άκρη του γκρεμού και τους ένοπλους να σκοτώνουν αρκετούς από αυτούς τους αιχμαλώτους, πετώντας τα άψυχα κορμιά τους πάνω στο βράχο.

Σε ορισμένα σημεία του βίντεο, οι ένοπλοι καταγράφονται να πυροβολούν τα θύματα από κοντινή απόσταση στο κεφάλι και το σώμα τους. Αλλοι ακούγονται να προσβάλλουν και να χλευάζουν τους νεκρούς.

«Μακάρι να μπορούσαμε να ρίξουμε βενζίνη πάνω τους και να τους κάψουμε», λέει ένας από αυτούς.

«Θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε βενζίνη για να κάψουμε αυτούς τους ανθρώπους», απαντά μια δεύτερη φωνή. «Κάψτε το σώμα τους όπως κάνουν οι Ινδιάνοι», προσθέτει.

Η ταυτότητα των θυμάτων, που φορούν πολιτικά ρούχα, δεν είναι γνωστή. Αλλά μιλούν την τοπική γλώσσα της Τιγκράι ενώ οι δολοφόνοι τους φαίνεται να πιστεύουν ότι οι αιχμάλωτοι ανήκουν στον βραχίονα TPLF (Tigray People’s Liberation Front)

«Αυτό είναι το τέλος των woyane» λέει ένας από τους ενόπλους, χρησιμοποιώντας τον όρο που κυριαρχεί στην αργκό για τα μέλη του TPLF. «Δεν δείχνουμε έλεος», τονίζει.

Οι στρατιώτες ακούγονται στα πλάνα να προτρέπουν ο ένας τον άλλο να μην σπαταλούν σφαίρες, να χρησιμοποιούν την ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για να σκοτώσουν και να βεβαιωθούν ότι κανένας από την ομάδα των κρατουμένων δεν έμεινε ζωντανός. Φαίνονται επίσης να χαιρετίζουν ο ένας τον άλλον, επαινώντας τις δολοφονίες ως ηρωικές.

Το BBC έθεσε τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία δήλωσε ότι «οι δημοσιεύσεις και οι ισχυρισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να θεωρηθούν αποδεικτικά στοιχεία», προσθέτοντας ότι η περιοχή της Τιγκράι ήταν «ανοιχτή για ανεξάρτητες έρευνες».

(με πληροφορίες από BBC, CNN)

ΠΗΓΗ: