Άγκυρα για αποχώρηση του Kemal Reis: «Πήγε να προστατέψει το Barbaros στην Κύπρο»

1
Άγκυρα-για-αποχώρηση-του-kemal-reis:-«Πήγε-να-προστατέψει-το-barbaros-στην-Κύπρο»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά, με ανάρτησή της στο Twitter, έδωσε και στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας.

Turkish Navy frigate TCG KEMALREIS, participating in Operation Mediterranean Shield, has conducted maritime training in the Mediterranean with Turkish Republic of Northern Cyprus Coast Guard units and escorted BARBAROS HAYRETTIN PASA survey ship. https://t.co/fpEpyLSF5s

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 16, 2020

Χτες, Σάββατο, δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι το Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνοδεύει το Oruc Reis -τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX- άλλαξε πορεία.

Σημειώνεται η αποχώρησή του έρχεται λίγο μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», γεγονός επιβεβαιώνει την ελληνική θέση για τα όσα είχαν γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε παραλίγο να συμβεί «ατύχημα», ως απόρροια της τουρκικής παραβατικότητας, με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» με αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, παρά τα όσα υποστήριζε ο τουρκικός τύπος. Η Αθήνα, μάλιστα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη φρεγάτα «Λήμνος» η οποία συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.

Σχολιάζοντας μάλιστα τα δημοσιεύματα από τη γείτονα, αρμόδιες πηγές σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην ελληνική φρεγάτα, η φωτογραφία από τη σημερινή συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις».

Τουρκική προπαγάνδα

Η νέα ανάρτηση στο Twitter από πλευράς Τουρκίας και η απόπειρα να δικαιολογήσουν την αποχώρηση της φρεγάτας Kemal Reis από τη νηοπομπή του Oruc Reis, είναι πιθανό να αποτελεί μέρος της τουρκικής προπαγάνδας μετά το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ».

Πάντως οι πληροφορίες ότι η φρεγάτα Kemal Reis κατευθύνεται προς την Κύπρο, ήρθε λίγη ώρα μετά την αλλαγή πορείας του Oruc Reis το οποίο πλέει – για την ώρα – εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Γράψτε το σχόλιό σας

ΠΗΓΗ: